Positie en ontwikkeling van je team

  • Merk je dat er veel goede intentie in je team zit, maar de energie niet stroomt?
  • Sta je met elkaar voor een verandering en lukt het niet met elkaar op één lijn te komen? 
  • Zijn er teamleden of afdelingen die worstelen met hun positie?
  • Wil je meer begrip over hoe het zit met jou en jouw team? 

 

Nodig ons uit voor een oriënterend gesprek om te kijken hoe onze aanpak en expertise aansluit bij jouw behoefte.

 

Zoals een kind een eigen plek heeft in het gezin van herkomst, zo heeft een werknemer een plek in het team waarin hij/zij werkt. Een team een plek in de eigen organisatie en de organisatie een plek in de wereld waar die onderdeel van uitmaakt.

Een systeem is altijd onderdeel van een groter systeem en kent eigen patronen. Ook is een systeem organisch en leunt op een eigen geschiedenis, waarin alle leden ook nog eens hun eigen verhaal meenemen.

Wij richten ons als systemisch coaches op drie peilers die zich veelal verstopt in het onderbewuste van een systeem afspelen. Wij kijken naar de onderlinge verhoudingen van de leden en van de onderdelen van de organisatie. Hoe deze op elkaar inspelen en hun krachten uiten. Soms bewegen alle onderdelen in dezelfde richting en gaat het systeem toch een andere kant op. Zoals auto’s in een file. De auto’s bewegen de ene kant op en de file die ze samen vormen, groeit 180 graden de andere kant op.

De drie systemische peilers:

 

  1. Wat is ieders plek binnen het eigen systeem en hoe groot is het bewustzijn daarvan?
  2. Hoe is de balans van geven en nemen tussen de leden van hetzelfde systeem?
  3. Is er een afhankelijkheid binnen het systeem die niet op een natuurlijke ordening is gebaseerd?

 

Wanneer er ordening en balans is in het systeem, zal het team autonomie en verbinding ervaren. Vanuit hier kan men samenwerken. Samen bewegen in de gewenste richting. Zodat de file oplossen kan.

 

Samen met de leden (afdelingen) van jouw team maken we fysiek voelbaar hoe de verhoudingen en intenties liggen en wordt zichtbaar wat er wringt en wat aandacht nodig heeft om weer in je kracht te komen en de potentie ten volle te benutten. 

De werkvormen die we gebruiken zijn fysiek en interactief. We houden het laagdrempelig en doen dit met veel zorg en respect voor alles en iedereen in het systeem zonder de kool en de geit te sparen.

Hoe doen wij dit?

Basis

We starten met een voorgesprek met de opdrachtgever(s). 

Wat speelt er? Waar liggen de behoeftes? Wat is het doel? 

Daaruit volgt een begeleidingsdag(deel) met de betrokkenen. Door middel van een systemische aanpak brengen we in beeld wat er speelt, wat er nodig is en welke eerste stappen gezet kunnen worden.

Na de bijeenkomst maken we een observatieverslag met aanbevelingen. 

In een nagesprek met de opdrachtgever bespreken we wat we hebben gezien. Welke beweging er is gekomen. Waar staan jullie nu? En wat is er nog nodig?

 

vervolgtraject (optioneel)

Op basis van de naar boven gekomen thematiek bepalen we samen welk maatwerk nodig is en hoe we dit traject kunnen inrichten.

Als voorbeeld:

      • Sessies met het gehele team. 
      • Sessies in subteams. 
      • Persoonlijke begeleiding.
      • Leiderschapsbegeleiding.